Receptműves receptje

Hozzávalók 25 db, 5 cm-es zabkekszhez:

80 g szilárd kókuszolaj
100 g nádcukor porcukorrá őrölve
50 g Nature Cookta Kendermagliszt
150 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl víz
1 mokkáskanál friss citromlé

Elkészítés:

1. Konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a kendermag- és zabpehelylisztet a kókuszzsírral. Aprító nélkül, kézzel is összemorzsolhatjuk gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kókuszzsír, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk állítani a tésztát.
2. Adjuk a keverékhez a porcukrot, a fahéjat és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre.
3. Öntsük a vizet és a citromlevet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze. könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni.
4. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit.
5. Kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat.
6. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha ropogós változatot szeretnénk, akkor hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni.

Praktikák:

– használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
– paleo étrendben nádcukor helyett használjunk eritritet, vagy nyírfacukrot
– a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó

Recept
recipe image
Recept neve
Kendermaglisztes zabkeksz
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő