Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók:
- 240 gramm főtt céklapüré
- 30 gramm N&Z Kókuszolaj,
- 30 gramm Nature Cookta Kakaópor, lehet karobpor is, de akkor picivel több kókuszolajat rakjunk hozzá,
- 40 gramm Nature Cookta Mandulaliszt vagy más dióféle lisztje, vagy Nature Cookta Gesztenyeliszt,
- 50 gramm Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt, lehet Nature Cookta Tápióka keményítő is,
- 1 egész S-es méretű (40 gramm) tojás, helyettesíthető zselatintojással: 5 gramm zselatin és 35 gramm langyos víz keveréke, de fél banánnal (kb 50 gramm) is.
Elkészítés:
Főzzük meg a céklát jó puhára, hogy kevés saját főzővizével botmixerrel könnyen tudjuk pürésíteni. (Én ecetes céklasaláta készítésénél szoktam nagyobb adagot főzni kuktában és ilyen módon hasznosítani a maradékot.) Mérjünk ki belőle kb. 240 gramm pürét, adjuk hozzá a kókuszolajat, tojást (vagy zselatintojást). Pürésítsük egybe, végül az előzetesen összekevert szárazanyagokkal fakanállal, majd kézzel alaposan dolgozzuk össze.
Kb. fél órára tegyük hűtőszekrénybe, majd onnan kivéve töltsük a kinyomó hengerbe és a kívánt formákat nyomjuk közvetlenül a tepsibe. Fontos, hogy a tepsit zsiradékkal kikenni nem szükséges, mert akkor nem tudnak megtapadni a kinyomóból kijövő formácskák. Letapadni nem fognak, eddigi tapasztalataim alapján a formák könnyen feljönnek a tepsiből. Kb. két tepsi sütemény lesz belőle. 185 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül készre. Rácson hűtsük ki.