Receptműves receptje

Érdemes az alaphoz szükséges kekszet (akár előző nap) magunk elkészíteni, mert gyors, egyszerű és finom. Ha rögtön dupla adagot sütünk, akkor nassolni is marad.

Hozzávalók a kekszhez 21 cm-es formára:

50 g N&Z Kókuszolaj (nem kell hideg, de szilárd legyen)
50 g nádcukor porcukorrá őrölve
75 g Nature Cookta gluténmentes Zabpehelyliszt
25 g Nature Cookta Gesztenyeliszt
25 g Nature Cookta Mandulaliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 csipet őrölt fahéj
0,3 dl (30 g) víz

Hozzávalók a keksz alaphoz:

215-220 g keksz (amennyi a fenti receptből lesz)
50 g N&Z Kókuszolaj (folyékony állapotban)
0,2 dl (20 g) víz

Hozzávalók a felső réteghez:

200 ml (1 doboz) kókusztejszín
400 ml víz
100 g nádcukor
4 teáskanál friss citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj (kezeletlen, vagy bio)
30 g Nature Cookta Special Tápióka keményítő
30 g Nature Cookta Gesztenyeliszt
csipet őrölt vanília (vagy reszelt tonkabab)

Elkészítés:

Keksz elkészítése:
1. Mérjük ki a liszteket, a porcukrot, a sütőport és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Ne olvadjon fel a kókuszzsír.
2. Öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze. Könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni, ha túl lágy, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy újra összefogja a kókuszzsír.
3. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit.
4. Kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat a sütőpapírra.
5. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. Egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz, majd hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

Sajttorta elkészítése:
6. Béleljük ki a kapcsos tortaformát úgy, hogy az alja egy különálló sütőpapír darabbal legyen fedve az oldala pedig önállóan, az alsó és az oldalsó sütőpapír lap is legyen a kapcsos résszel leszorítva. Így lesz a legkönnyebb kivenni majd a kész tortát.
7. Konyhai aprítóval őröljük finomra a kekszet, adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat és a vizet, majd morzsoljuk össze nedves homok állagúra az alapot.
8. Oszlassuk el egyenletesen a keksz alapot az előkészített tortaformában és egy egyenes aljú pohár segítségével nyomkodjuk le úgy, hogy alul a peremnél 0,5-1 cm-rel magasabb legyen a kéreg.
9. Egy tálban keverjük össze csomómentesre a kókusztejszínt 300 ml vízzel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, illetve a vaníliával.
10. Egy kis keverőtálba mérjük ki a keményítőt és a gesztenyelisztet, a maradék 100 ml vízzel keverjük homogénre és adjuk a kókusztejszínes keverékhez.
11. Öntsük a keveréket a letömörített keksz alapra, a tortaformát tegyük egy tepsire (ha sülés közben folyik a töltelékből, ne a sütőbe menjen) és 180 fokon süssük 35-40 percig, egészen minimálisan legyen remegős. Majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük hűtőbe egy órára, mielőtt levesszük a formát az alsó sütőpapír és a keksz réteg között vezessünk végig egy nagy pengéjű kést, így könnyen leválik a papír és könnyen át lehet emelni egy tálra.

Praktikák:

– a kekszhez használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, vanília, tonkabab)
– a felső réteghez tápióka helyett kukoricakeményítő is használható
– kizárólag bio-, vagy kezeletlen citrom héját használjuk

Recept
recipe image
Recept neve
Gesztenyés sajttorta
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő