Receptműves receptje

A népszerű, ünnepi sütemény gluténmentes, vegán változata. A tészta kicsit több figyelmet igényel, mint a klasszikus recept szerinti, de így is egyszerű, ráadásul az íze mindezért kárpótol.

Hozzávalók a tésztához:

250 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
80 g nádcukor porcukorrá őrölve
20 g kókuszvirágcukor porcukorrá őrölve
100 g N&Z Kókuszolaj (nem kell hideg, de szilárd legyen)
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tk citromlé (frissen facsart)
0,4 ml (40 g) víz

Hozzávalók a grízes krémhez:

5 ek Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelydara
1/2 l víz
70 g nádcukor
csipet őrölt vanília

Hozzávalók a csokimázhoz:

30 g étcsokoládé (vegán)
5 g N&Z Kókuszolaj

Összeállításhoz:

sűrű baracklekvár (házi)

Elkészítés:

1. Mérjük ki a zabpehelylisztet, a porcukrot és a (kávédarálóval) porcukorrá őrölt kókuszvirágcukrot, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport és keverjük homogénre.
2. Adjuk a száraz anyagokhoz a kókuszzsírt (nem kell hideg, de szilárd halmazállapotú legyen) és gyors mozdulatokkal (ne olvassza fel a kezünk a kókuszzsírt teljesen) morzsoljuk össze nedves homok állagúra.
3. Adjuk hozzá a citromlevet és a vizet, majd gyors mozdulatokkal nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (ha nagyon lágy, akkor 5 percre tegyük a hűtőbe, hogy a zsír újra megszilárdítsa kissé).
4. Tegyük egy sütőpapírra a tésztát (ezen fogjuk kinyújtani és megsütni is), majd a tésztára is tegyünk egy másik sütőpapírt és nyújtsuk akkora négyzet alakúra, amekkora kényelmesen elfér a tepsi hátulján (kb. 32*32 cm és 3 mm vékony) úgy, hogy időnként eltávolítva a felső sütőpapírt, egy hablapáttal egyenesre igazgatjuk a tészta széleit.
5. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, majd az alsó sütőpapírral együtt húzzuk át a tésztát a megfordított sütőtepsi aljára.
6. Egy késsel, vagy pizzavágóval vágjuk 4 egyenlő kockára a tésztát és 180 fokon süssük 8-10 percig (egészen pici színt kapjon, mert keményedik még ahogy hűl), majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsi hátoldalán kihűlni (amikor teljesen kihűlt, akkor vezessünk végig óvatosan a sütőpapír és a tészta között egy kést, így válasszuk el a papírtól a tésztát az összeállításhoz).
7. Amíg hűl a tészta, készítsük el a grízes krémet, egy kis lábasba mérjük ki a zabpehelydarát, a cukrot és a vizet, adjuk hozzá a vaníliát és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik (elkezd forrni), majd hagyjuk kihűlni.
8. Amikor kihűlt a tészta és a krém is, összeállítható a sütemény, az első tésztalapot kenjük meg a krém felével, arra tegyük óvatosan a második lapot, amelyet kenjünk meg bőségesen lekvárral, arra tegyük a következő lapot, amire kenjük a maradék krémet és tegyük a tetejére az utolsó lapot.
9. Amíg elkészítjük a csokimázat, tegyük félre a süteményt, az apróra tört csokit és a kókuszzsírt tegyük egy kicsi lábasba és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, míg a csoki nagy része elolvad, majd zárjuk el a hőt és kevergetve hagyjuk, hogy a maradék csoki is felolvadjon (így nem melegszik túl és nem csapódik ki) és terítsük el egyenletesen a sütemény tetején.
10. Tegyük hűtőbe az elkészült süteményt, hogy a máz megszilárduljon, majd legalább egy napot hagyjuk pihenni (hűtőben, jól záródó dobozban), így teljesen felpuhul a tészta (szeletelés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni).

Praktikák:

– kókuszvirágcukor helyett használható sima, vagy nádcukor is
– vanília helyett pici reszelt tonkabab is lehet
– a krém készíthető víz helyett kókusz-, vagy mandulatejjel is
– süteménytároló doboznak kiválóan hasznosítható egy nagyobb, konyhai, tetővel rendelkező, műanyag doboz, aminek a tetejébe tesszük a süteményt (mint ha tálca lenne) és úgy fordítjuk rá a dobozt (gyakorlatilag fejjel lefelé áll a doboz)

Recept
recipe image
Recept neve
Grízes krémes
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő