Receptműves receptje

Sima, kissé ragacsosra főzött rizzsel is nagyon finom, de ha igazán különlegeset szeretnénk, akkor készítsük el quinoából a sushit.

Hozzávalók 4 személyre (6 db tekercs – 48 db sushi):

6 db algalap
1 db kígyóuborka
1 db sárgarépa
1 marék rukkola saláta
300 g Nature Cookta basic Quinoa
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény

Édes-savanyú uborkához:

a maradék kígyóuborka
2 teáskanál ecet (10 %-os)
4-5 teáskanál nádcukor
1/2 teáskanál Nature Cookta Himalája só fehér
1 cm friss gyömbér reszelve
késhegynyi chili pehely
1 teáskanál Nature Cookta Mandulaolaj
1 teáskanál szezámmag
friss zöld, vagy szárított korianderlevél

Elkészítés:

1. A quinoát kétszeres mennyiségű vízben csipet sóval megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Amíg hűl a quinoa, készítsük elő a hozzávalókat, az uborkát mossuk meg és vágjuk az algalappal egyező hosszúságú, 0,5-1 cm széles csíkokra, a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk gyufaszál vékonyra.
3. A munkalapra terítsük ki a bambusz tekerőt és a felénk eső szélére fektessük az algalapot.
4. Ha van hablapátunk állítsuk függőlegesen az algalap bal (majd jobb) széléhez és kanál segítségével tegyük le a quinoát 4-5 mm magasan kialakítva a két szélét, majd töltsük fel és egyengessük el közötte is quinoával. A tőlünk távolabb eső élnél hagyjunk ki 2 cm sávot az algalapból a henger lezárásához.
5. Ha leterítettük és elegyengettük a quinoát, a hozzánk közelebb eső széltől 3-4 cm-re tegyük le az uborkacsíkot, a vékonyra szelt répából néhány darabot és pár levél rukkolát, majd a bambusz tekerő segítségével tekerjük fel az algalapot (a felső 2 cm-es, szabadon hagyott részt enyhén nedvesítsük be vizes ujjal, ez segít összefogni a tekercset), majd a feltekert bambuszon keresztül óvatosan nyomkodjuk, formázzuk meg a hengert, mielőtt kitekerjük a bambuszt.
6. Éles késsel szeljük fel 8 egyenlő korongra a sushi tekercset.
7. Az uborkasalátához kockázzuk fel a maradék uborkát, tegyük egy kis tálkába, keverjük össze a salátalevet (ecet, cukor, só, gyömbér, chili pehely, mandulaolaj) 1,5-2 dl vízzel (épp ellepje az uborkát a salátaöntet), állítsuk be ízlés szerint az ecet és a cukor mennyiségét, majd öntsük az uborkára és szórjuk meg szezámmaggal, illetve korianderlevéllel.

Praktikák:

– jól illik hozzá a kaliforniai paprika és a friss bazsalikomlevél is
– a „töltelék” algalap helyett benedvesített és lecsöpögtetett rizslapba is tekerhető nyári tekercs formára

Recept
recipe image
Recept neve
Quinoa sushi édes-savanyú uborkáva
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő