Receptműves receptje

A tölteléket kihűlt, hideg állapotában használjuk, hogy ne olvassza fel a tésztát, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni. Ráadásul így megoszlanak a feladatok és tényleg nagyon gyorsan elkészíthető ez a finom és dekoratív sütemény.

Hozzávalók töltelékhez:

300 g hámozott, reszelt alma (kb. 400 g-ból lesz)
50 g mazsola
50 g mag nélküli datolya
40-50 g cukor (nyers nád) az almától függően
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
csipet frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2-3 evőkanál víz

Hozzávalók tésztához:

100 g kókuszolaj szilárd zsír állapotban
100 g porcukor (nyers nád)
100 g Nature Cookta Mandulaliszt
150 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
5 teáskanál Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelykorpa – a sütés előtti összeállításhoz 

Elkészítés:

1. Állítsuk össze a tölteléket, – ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni- , ehhez áztassuk forró vízbe a mazsolát, pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe, öntsünk alá a vizet, fűszerezzük és gyakori keverés mellett pároljuk, amíg az alma megpuhul és elpárolog alóla a lé is. Ekkor ízlés szerint még adhatunk hozzá citromlevet, cukrot vagy fűszereket, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Kókuszzsírral alaposan kenjük ki a kosárka sütőformákat. A kenéshez lehet folyós a zsír, de a tésztához használt szilárd legyen. 
3. A tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már hideg, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, a porcukorral és a sütőporral, majd tegyük át egy keverőtálba a nedves homok állagú alapot. 
4. Adjuk hozzá a citromlét és a vizet, majd gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a kezünk ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt. 
5. Tegyük a tésztagombócot 2 sütőpapír közé, nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra és 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a kosárka alapját, majd óvatosan béleljük ki a kókuszzsírral kikent formákat. Nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleengedni a formába, töltés és sütés közben szépen felveszi az alakját.
6. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, tegyünk minden tésztakosár közepébe 1/4 teáskanálnyi zabpehelykorpát, majd osszuk szét a tölteléket a tésztakosárkákban. Nem kell lenyomkodni, csak finoman egyenletesre igazítani, majd a maradék tésztát gyors mozdulatokkal összenyomkodva és kinyújtva, szúrjuk ki a díszítésnek választott mintákat és tegyük a töltelék tetejére. Ahol találkozik az alsó és a felső tésztaréteg, ott enyhén, finoman nyomjuk a tésztakosárka pereméhez, de azok a minták is szépen fent maradnak, amelyek nem érnek el a kosárka tésztájához.
7. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük 18-20 percig, ne legyen barna a tészta, épp kapjon egy kis színt. 
8. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a gyümölcsös kosárkák, majd a forma és a tészta között vezessünk végig óvatosan egy spékelőtűt (,,hústű”) és azzal megmozgatva emeljük ki a formából a süteményeket.

Praktikák:

– a töltelékbe jól illik más aszalt gyümölcs (pl. barack, áfonya) is
– ha nincs kosárka sütőformánk, vagy elég időnk, akkor süthetünk egy normál méretű pitét is

Recept
recipe image
Recept neve
Gyümölcsös kosárka
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő