Receptműves receptje
Gluténmentes, laktózmentes, vegán és alacsony hisztamin tartalmú, mindemellett csodásan finom és tápláló, különösen a hűvös napokon. A tökmagolajon pirult, roppanós zöldségek pedig tökéletesen kiegészítik a könnyed, nem túl sűrű levest.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 1-1,5 kg orange sütőtök
- 2 evőkanál Nature Cookta Tökmagolaj
- 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring
- 1/4 mokkáskanál őrölt babérlevél
- Nature Cookta Himalája só
- tört bors
Pirított zöldségekhez:
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab cukkini
- 4-5 levél fejes káposzta
- 3 evőkanál Nature Cookta Tökmagolaj
- csipet Nature Cookta Himalája só
- csipet tört bors
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg a sütőtököt és a répát (ezt tegyük félre egy picit), majd a sütőtökből vájjuk ki a magházat, daraboljuk 2×2 cm-es kockákra.
2. Öntsünk 2 evőkanál tökmagolajat egy lábasba és folyamatos keverés mellett pirítsuk meg kissé a tökkockákat, majd öntsük fel annyi vízzel, ami épp kényelmesen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul.
3. Vágjuk vékony csíkokra a káposztalevelet és közel azonos méretű, kb. 1×1 cm-es kockákra a sárgarépát és a cukkinit.
4. Öntsünk egy serpenyőbe 3 evőkanál tökmagolajat és pirítsuk aranybarnára a felaprított zöldségeket, majd amikor már szép színt kaptak, csipet sóval, tört borssal ízesítsük és vegyük le tűzről.
5. Ha megfőttek a sütőtök darabok, akkor a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítsük (ha sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet), fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, ízlés szerint sóval, tört borssal és forraljuk össze.
6. A levest a pirított zöldségekkel és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.
Praktikák:
– étrendtől függően más zöldségekkel is készíthető
– ha puhább zöldségeket szeretnénk, akkor a leves mixelése után a levesben is megfőzhetjük a zöldségkockákat a pirítás helyett