Receptműves receptje

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ropogós, omlós keksz gluténmentes, vegán változatban.

Hozzávalók:

150 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
100 g Nature Cookta Mandulaliszt
100 g porcukor (nyers nád)
5 g sütőpor
75 g kókuszolaj (nem kell hideg, de szilárd állaga legyen)
0,5 dl víz

Elkészítés:

1. Konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a szilárd (nem kell hideg, de még ne legyen olaj állagú) kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát.
2. Adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre.
3. Öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát. Könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk, ha nagyon száraz, akkor 1-2 teáskanál vizet adjunk hozzá, de maradjon kissé száraz a tészta.
4. Béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
5. Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, derelyevágóval formázzunk kb. 3×5 cm-es kekszeket, evőpálcával, vagy fogpiszkálóval mintázzuk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg el nem fogy.
6. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket 10-12 percig. Egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik. Majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni.

Praktikák:

– paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk Nature Cookta Eritritolt,
– a tésztába tehetünk sütemény fűszereket (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy akár 1 teáskanál Nature Cookta Holland Kakaóport is

Recept
recipe image
Recept neve
Háztartási keksz
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő