Receptműves receptje

A ragacsos, angol datolyapuding (Sticky Toffee Pudding) gluténmentes és vegán változata. Hagyományosan melaszos sziruppal tálalják. Zamatos, napokig puha sütemény akár reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy egy tea vagy kávé mellé, de tortaalapnak is nagyszerű.

Hozzávalók:

100 g magozott friss datolya
230 g víz
100 g nyers nádcukor
150 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
50 g Nature Cookta Mandulaliszt
2 teáskanál Nature Cookta Mákliszt
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
20 g kókuszolaj
2 teáskanál friss citromlé

Elkészítés:

1. A datolyát és a vizet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát és a citromlevet, majd botmixerrel pürésítsük.
2. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát.
3. Öntsük az olajat a püréhez és manuális, kézi habverővel keverjük homogénre.
4. Mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük össze csomómentesre.
5. Az előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg a süteményt 25-30 perc alatt.

Praktikák:

– ha nem friss, hanem aszalt datolyával dolgozunk, akkor felhasználás előtt mossuk meg és hagyjuk a vízben állni 10 percet, mielőtt folytatjuk a massza készítését
– egyedi ízlés szerint fűszerezhető is (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, stb.)
– ebben a receptben a mákliszt fűszerként szolgál, helyette tehetünk a masszába ugyanannyi Nature Cookta Szőlőmaglisztet, azzal is finom

Recept
recipe image
Recept neve
Angol datolyapuding
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő