Receptműves receptje

Érdemes egy adagban többféle típust készíteni, így lehet válogatni a pillanatnyi ízlés szerint a sima és lekváros közül. A sima darabokat formázhatjuk is (a lapításhoz használjunk kekszpecsétet, vagy díszes aljú poharat,  így rögtön mintás is lesz a keksz).
A lekváros kekszek esetén az enyhén lelapított tésztagolyók közepét nyomjuk be egy fakanál végével (mélyen, de ne teljesen, hogy alul zárja a lekvárt a tészta) és egy kiskanállal adagoljuk a mélyedésbe a lekvárt.

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. Konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a zabpehelylisztet a kókuszzsírral (aprító nélkül, kézzel is összemorzsolhatjuk gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kókuszzsír), majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk állítani a tésztát.
2. Adjuk a keverékhez a gesztenyelisztet, a porcukrot, a csipet sót, szegfűszeget, fahéjat és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre.
3. Öntsük a vizet lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni).
4. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni.
5. Osszuk 20 g/db súlyú egyenlő részre a tésztát, a két tenyerünk között sodorjunk golyókat és lapítsuk le egy kissé, hogy kb. 1 cm magas korongok legyenek. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (2-3 cm távolság elég a kekszek között, nem terülnek nagyon szét), majd fakanál nyelével nyomjuk be a korongok közepét, picit tágítsuk a mélyedést (de az alját ne szúrjuk át, hogy megtartsa a lekvárt) és adagoljunk mindegyik mélyedésbe 1/2 mokkáskanálnyi lekvárt.
6. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz).

Praktikák:
– paleo étrendben nádcukor helyett használjunk eritritet, vagy nyírfacukrot
– a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó

Recept
recipe image
Recept neve
Gesztenyés zabkeksz
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő