Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók:
- 100 gramm Nature Cookta Gluténmentes Zabpehely,
- 10 gramm lenmagőrlemény,
- 50 gramm Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt vagy Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 5-6 gramm Nature Cookta Himalája só rózsaszín,
- ízlés szerint fűszerek (pl. őrölt kömény, fokhagymás só, őrölt bors stb.),
- 40 gramm zsír, vagy kókuszolaj,
- 150 gramm tisztított, hámozott nyers cukkini (esetleg tök vagy patisszon),
- 70 gramm puhára főtt sárgarépa + kb. 40-50 gramm zöldséglé (pl. húslevesből kiszedve), ennek hiányában ugyanennyi nyers reszelt sárgarépa + víz.
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, egybekeverjük. A zöldségeket, folyadékot és puha zsiradékot mixeljük, majd a szárazanyagokhoz adjuk, és egybekeverjük. Ezt követően az egész masszát minimum negyed órán keresztül hűvös helyen pihentetjük, de lehet többet is. Ez idő alatt a szárazanyagok jól megszívják magukat, kellően beduzzadnak. Egy gáztepsibe tapadásmentes sütőpapírt teszünk, vékonyan átkenjük zsiradékkal és a masszát egy vizezett kanál hátlapjával egyenletesen elkenegetjük vékonyra. 200 Celsius fokra előmelegített sütőbe tesszük sülni, kb. 10 perc után kivesszük, és éles késsel berácsozzuk. (Nálunk az 5 cm × 10 cm-es téglalapok váltak leginkább be méretileg.) Ezután villával a lapokat egyenként kb. két helyen szurkáljuk meg. Ez azért szükséges, hogy ne púposodjon fel sülés közben a tészta.
A hőmérsékletet kb. 150-160 Celsius fokra mérsékelve tegyük vissza még sülni, de maximum 20-30 perc sütés egészen biztosan elegendő lesz. Ha a szélén erőteljesebben süt a sütőnk, akkor érdemesebb azokat a szeleteket hamarabb kiszedni a tepsiből. Ha egyenletesen süt, akkor nincs semmi más teendő, mint figyelni: ha a szélek elkezdenek barnulni, kész is van a knäckebrot-unk. A tepsiben hagyjuk kihűlni, hűlés közben a még puhának látszó szeletek is ropogós keménységűekké válnak.