Receptműves receptje

A vegán kocsonya alapja a sok zöldséggel elkészített leves, ami a hagyományos és bőséges fűszerezés miatt ízében hasonlít a húslevesre, az állagát pedig a pektinnel érjük el. A zöldségek pirításához használt kókuszolaj megdermedve még hasonlóbbá teszi az eredetihez a húsmentes kocsonyát.

Hozzávalók – 4 személyre (2,5 dl / adag)

500 g sárgarépa
100 g fehérrépa
200 g zellergumó
5 szem shiitake gomba (lehet helyette barna csiperke)
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
5 db szegfűszeg
3 db borókabogyó
2 db egész babérlevél
Nature Cookta Himalája só
1 teáskanál szemes feketebors
1/2 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál kókuszolaj
20 g Nature Cookta special Pektin (1 liter leveshez)

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg a zöldségeket és vágjunk mindent közel azonos méretű csíkokra (kb. 5 cm hosszú, 2 cm széles), a fokhagyma gerezdeket hosszában ketté.
2. A kókuszolajon pirítsuk meg a zöldségeket, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket (néhány petrezselyemlevelet tegyünk félre a tálaláshoz), majd öntsük fel annyi (de min. 2 liter) vízzel, ami kényelmesen ellepi és időnként megkeverve, fedő alatt hagyjuk főni, amíg a zöldségek megpuhulnak.
3. Amint megpuhultak a zöldségek, kóstoljuk, meg, hogy szükséges-e további fűszer (só, bors), majd óvatosan szűrjünk le 1 liter levet egy kis lábasba (a maradék levesként fogyasztható, ha viszont az összes léből szeretnénk kocsonyát akkor mérjük meg, mennyi lé lett leszűrve és 2 g pektin/dl adagolással számoljunk).
4. Adjuk a leszűrt léhez a pektint (ha nem túl forró már a lé, akkor manuális kézi habverővel csomómentesre lehet keverni benne a pektint, ha becsomósodik, akkor botmixerrel el lehet keverni) és tegyük vissza a tűzre, majd forrástól számított 5 percig főzzük.
5. Ízlés szerint adagoljunk a tálaló tányérokba a megfőtt zöldségekből és a félretett, friss zellerlevélből, majd óvatosan osszuk szét a pektines levet, várjuk meg míg kihűlnek az adagok, majd tegyük be a hűtőbe megdermedni.
6. Őrölt csemege paprikával és (házi) kenyérrel tálaljuk.

Praktikák:

– a maradék levesként fogyasztható
– ha az összes léből szeretnénk kocsonyát akkor mérjük meg, mennyi lé lett leszűrve és 2 g pektin / dl adagolással számoljunk

 

Recept
recipe image
Recept neve
Vegán kocsonya
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő