Laczkó Zsuzsanna receptje

Hozzávalók:

  • kb. 5 kg (nem kell pontosan mérni, miből mennyi adódik azt és annyit rakunk bele) alaposan megmosott vegyes bogyós gyümölcsök, (pl. szilva, málna, szeder, áfonya, bodzabogyó, ribizli stb.) Ebbe a receptbe most erdei áfonya került szilvával vegyesen.
  • kb. 50 – 100 – 150 gramm kókuszvirágcukor, de feltétlenül kóstolni kell, mert a felhasznált gyümölcsök saját édessége, érettsége a leginkább meghatározó,
  • kb. 20 gramm Nature Cookta special Pektin,
  • csavaros tetejű alaposan kimosott tiszta és száraz üvegek,
  • befőzőautomata vagy dunsztoló doboz.

Elkészítés:

A vegyes bogyós gyümölcsöket magas falú főzőedényben fedő alatt felforraljuk, majd fedő nélkül lassú tűzön tovább főzzük egy-két órán keresztül, időnként megkevergetve. Minél több vizet érdemes elfőzni belőle, ha sűrűbb állagot szeretnénk végeredménynek. A kókuszvirágcukrot a pektinnel összekeverjük, a főzésben lévő gyümölcsökre öntjük. Összekeverjük, amennyiben krémesebb állagot szeretnénk, botturmixszal is pürésíthetjük. Megkóstoljuk, utánaigazíthatjuk ízlésünknek megfelelően az édességet, és kb. 5-10 percig még tovább főzzük gyakoribb kevergetéssel, hogy ne égjen le. Forrón csavaros tetejű üvegekbe szedjük, és 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk befőzőautomatában. Befőzőautomata hiányában az üvegeket betöltést követően forrón fejre állítjuk, és párnákkal, paplanokkal, takarókkal kibélelt helyen hagyjuk teljes kihűlésig, ami kb. egy-két nap.

 

Recept
recipe image
Recept neve
Lekvár bogyós gyümölcsökből
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő
Átlagos értékelés
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)