Receptműves receptje
Kölesgombóc, avagy egy vegán túrógombóc alternatíva, amely készíthető pirított zabpehelydara bundával, de anélkül is igazán különleges finomság.
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
15 dkg köles
3 dl víz
5 dkg nádcukor
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 mokkáskanál friss citromlé
csipet Nature Cookta Himalája só
Forgatáshoz:
5 dkg Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelydara
2 evőkanál kókuszolaj
Tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor
Elkészítés:
1. A kölest háromszor alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a csipet sót, a cukrot, a fahéjat, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg.
2. Ha elfőtte a levet és megpuhult a köles, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja).
3. Ha kihűlt a massza, adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd tegyük a massza felét a botmixer keverőtáljába és pürésítsük össze.
4. Tegyük vissza a pürét a köleshez, keverjük össze alaposan és enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat.
5. Ha szeretjük, forgassuk kevés olajban megpirított zsemlemorzsába (mint a szilvásgombócot), amíg fő a köles, 2 evőkanál kókuszolajat melegítsünk fel serpenyőben, adjuk hozzá a Nature Cookta Zabpehelydarát és folyamatos keverés mellett, kis lángon pirítsuk aranybarnára, majd zárjuk el a hőt. Kissé még barnul ezalatt is, így kevergessük még pár másodpercig.
6. Kézzel megformázott gombócokat tegyük a serpenyőre, amiben a pirított zabpehelydara van és óvatosan rázogatva vonjuk be a gombócokat.
Praktikák:
– száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
– a gombócok zabdara bunda nélkül, önmagukban is finomak
– csak vegyi anyagtól mentes, kezeletlen, felületű, vagy bio citromhéjat használjunk
– cukor helyett Nature Cookta Nyírfacukor is használható (a szóráshoz kávédarálón őröljük meg)