Receptműves receptje
A castagnaccio nevű olasz, vékony lepény formájú sütemény fő alapanyaga a gesztenyeliszt (amit szárított szelídgesztenyéből készítenek) és az extra szűz olívaolaj, ezen kívül a tradicionális verzió mazsolát, diót, fenyőmagot és pár szál rozmaringot tartalmaz, de régiónként ettől eltérő változatokat is készítenek.
A mostani változatban a mazsola mellett a sótlan, pörkölt földimogyoró és a hámozott, főtt szelídgesztenye is helyet kapott. Nem az édes, klasszikus sütemény, inkább olyan, mint egy finom kávé, vagy tea mellé nassolható, tartalmas lepényke napindítónak vagy tízóraira.
Hozzávalók:
- 200 g Nature Cookta Gesztenyeliszt
- csipet Nature Cookta Himalája só
- 50 g nyers nádcukor
- 40 g pörkölt, sótlan földimogyoró
- 40 g mazsola
- 50 g hámozott, főtt szelídgesztenye
- 2 teáskanál olívaolaj (extra szűz) + a kenéshez
- 240 ml víz
Előkészítés:
– Áztassuk be a mazsolát.
– 2-3 teáskanálnyi olajjal alaposan kenjünk ki a sütőformát (ha nem teljesen tapadásmentes a forma, akkor érdemes az aljára sütőpapírt is tenni és utána olajozni, mert könnyen leragad a tészta)
– Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
Elkészítés:
1. Mérjük ki és szitáljuk a gesztenyelisztet egy keverőtálba (ha nem áll rendelkezésre szita, akkor a nagyobb lisztdarabokat kézzel morzsoljuk szét), adjuk hozzá a sót, a cukrot és a vizet, majd kézi hagyományos habverővel keverjük csomómentesre a tésztát (nem túl híg, de folyós állagú masszát kapunk).
2. A mogyoró felét, valamint a kinyomkodott mazsola teljes mennyiségét adjuk a tésztához és keverjük össze.
3. Öntsük a keveréket az előkészített formába, szórjuk meg a tetejét a mogyoró maradékával és a főtt gesztenyével, majd az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, amíg a lepény felülete elkezd repedezni.
4. Sütés után hagyjuk a formában kihűlni a lepényt, majd (akár porcukorral és lekvárral meghintve) tálalható (2-3 napig hűtőben is eláll jól lefedve).
Praktikák:
– ha az alacsony hisztamin tartalom a cél, akkor a mogyorót hagyjuk el,
– ha paleo változatot szeretnénk, akkor nádcukor helyett használjunk eritritet, vagy nyírfacukrot, mogyoró helyett pedig diót
– díszítésként friss rozmaring leveleket is használhatunk és a tésztába tehetünk tetszés szerint sütemény fűszereket