Körtés dióhabos linzertorta karamellöntettel
Beküldte: Forgács Klára
Elkészítési idő: kb. 1 óra + 35 perc sütés
Hozzávalók 8 szelethez:
Linzertészta:
- 70 g rizsliszt
- 20 g Nature Cookta Tápióka keményítő
- 15 g Nature Cookta Bambuszrost
- 4 g Nature Cookta Szódabikarbóna
- csipet só
- 40 g Nature Cookta Kókuszolaj
- 40 g méz
- 1 tojássárgája
- fél citrom héja, leve
Körtetöltelék:
- 300 g körte
- 1 ek. (15 g) Nature Cookta Tápióka keményítő
- 30 g méz
- fél citrom leve
- csipetnyi őrölt fahéj
- 80 g dió
- 1 tojásfehérje
- 20 g kókuszvirágcukor
Karamellöntet:
- 50 g sütőtök
- 50 g kókuszvirágcukor
- 30 g Nature Cookta Kókuszolaj
- 200 ml növényi tej,
- 1 ek. (13 g) Nature Cookta Tápióka keményítő
Elkészítés:
A linzertészta hozzávalóit összegyúrom, majd min. fél órára hűtőbe teszem pihenni. Közben elkészítem a körtés tölteléket. A kockára vágott körtét a fahéjjal együtt kb. 20 percig – időnként megkeverve – párolom. A végén hozzáadom a keményítőt. Langyosra hűtöm, belekeverem a mézet és a citromlevet. Félreteszem.
A tojásfehérjét a kókuszvirágcukorral habosra keverem, majd beleforgatom a darált diót.A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tésztát szilikonos lapon kinyújtom, nagyobbra, mint a tortaforma alja. Kapcsos tortaformába helyezem úgy, hogy pereme legyen a forma oldalán. (Ha elszakad a tészta, kézzel belenyomkodom a formába.) Beletöltöm a körtés keveréket, és 15 percig sütöm.
Ezután rásimítom a tojásos diót és még 10 percig sütöm, hogy kérget kapjon. A karamellöntethez a nyers, reszelt sütőtököt, a kókuszvirágcukrot és a kókuszolajat összeturmixolom, majd vastag aljú lábasban kevergetve kb. 10 percig főzöm. A növényi tejben elkeverem a keményítőt és hozzáöntöm a főtt sziruphoz. Ezután botmixerrel újra simára turmixolom.
Kihűlés után felszeletelem a pitét, karamellöntettel tálalom.
A mennyiségek 16 cm-es formára vonatkoznak, 22 cm-es formához duplázzuk a mennyiségeket.