Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók a tésztához:
- 50 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 80 gramm Nature Cookta Mandulaliszt,
- 100 gramm cassava gari,
- 45 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 35 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 10 gramm Nature Cookta Lenmagliszt,
- 10 gramm foszfátmentes paleo sütőpor,
- kb 5 gramm Nature Cookta étkezési Parajdi só,
- bio citrom reszelt héja,
- 4 db tojás (kb. 200 gramm),
- 20 ml bio citrom facsart leve,
- 40 ml méz, vagy ízlés és diéta szerinti édesítés,
- 340 ml langyos víz, vagy ugyanennyi növényi tej
- kb 20 ml N&Z Kókuszolaj
Hozzávalók a vanília sodóhoz:
- fél tasak bourbon vaníliás krémpudingpor
- 2 tojás sárgája,
- kb. 6 dl növényi tej,
- ízlés szerint édesítő (én glicin port használtam),
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, alaposan összekeverjük. A tojásokat feltörjük és villával felverjük. Langyos vízben/növényi tejben feloldjuk a mézet, hozzácsavarjuk a citromlét és a szárazanyagokra öntjük, majd a felvert tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük előbb spatulával, amíg folyékony, majd ahogy a lisztek megszívják magukat, kézzel is összegyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük. Szilikon lapon elnyújtjuk, pogácsákat szaggatunk.
A pogácsákat langyosra melegített, folyékony állagú kókuszolajba mártjuk, majd édesítőszeres, darált dióban hempergetjük meg. Ezután kókuszolajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, két rétegben. A rétegek között darált dióval pluszba megszórhatjuk hogy még diósabb legyen.
180 Celsius fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül készre. A sütés utolsó tíz percében, ha túlságosan barnulna a teteje, érdemes alufóliával befedni.
A vaníliasodó elkészítéséhez a tojássárgáját a pudingporral kikeverjük, hozzáadjuk a növényi tejet és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Folyékonyabb, azaz sodós állaga lesz, nem dermedős, sűrű puding végeredményt kapunk. Utólag édesítjük egyéni diéta és ízlés alapján.