SzezámmaglisztA Nature Cookta termékcsalád szezámmaglisztje hántolt szezámmagból készül. A termékcsalád többi lisztjéhez hasonlóan olaját hidegen sajtolják. A szezámmagliszt esetében vegyszermentes préseléssel történik, a pelletét finomra őrlik. Különlegessége ennek az őrleménynek, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk.

Világszerte kedvenc alapanyaga a konyháknak a lágyszárú, trópusi növény magja. A termés olyan kétrekeszes kapszula, amelyben lapos, körte alakú magvak találhatók. Akárcsak az Ali baba és a negyven rabló meséjében, érésekor hirtelen kinyílik és az értékes szezám magvak szétszóródnak.

A szezámmag a történelemben

Nem csak az álomszótár szerint jelent a szezám rejtett kincseket és gazdagságot, hanem a keleti népek életében is. Az idők során varázslatos, misztikus jelzőkkel illették és a magok királyaként is számon tartották.
Az Indiából származó növény magja a hindu mitológia szerint az örök élet szimbóluma. Az egyiptomi hieroglifák is arról tanúskodnak, hogy már III. Ramszesz idején is ismerték. A római katonák erejük és férfiasságuk növelése érdekében mézzel elkevert szezámmagot ettek.
A hindu filozófia egyik legrégebbi szentiratában az szerepel, hogy a szezámmaggal főzött rizs elfogyasztása olyan lánygyermek születését jelentette, aki majd hosszú életű és tanult lesz. Míg Indiában a szezám volt a villámlás megtestesülése, addig egy asszír legenda szerint szezám magvakból készített bort ittak az istenek, mielőtt megteremtették a földet.

A szezámmagról további információkat, érdekességeket a Wikipédia oldalain olvashat:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szez%C3%A1mmag

Szezámmagliszt a konyhában

A Nature Cookta Szezámmaglisztet számos jó tulajdonsága teszi kitűnő konyhai alapanyaggá. Mivel nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. Főleg lepényeket, kenyereket, muffinokat és süteményeket készíthetünk belőle, de alkalmas vajas-gyümölcsös főtt kásákhoz, valamint zöldségek és húsok panírozásához is. Enyhén kesernyés íze miatt legfőképpen a sós ételekkel harmonizál.
A szezámmagliszt fogyasztása a vegetáriánusok és vegánok körében népszerű. A liszt felhasználása finom ízt kölcsönöz ételeinknek. Nagyon jól beilleszthető a diétás programokba valamint a paleolit étrendet követők is bátran használhatják.
Spárgás, csirkés pite készítéséhez kitűnő alapanyag, győződjön meg róla a következő recept előírását követve.
https://naturecookta.hu/csirkes-spargas-pite

A szezámmagliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Tartalmaz: 100% szezámmagliszt

Átlagos tápérték 100 g-ban:

energia: 1712 kJ/ 408 kcal
zsírok: 18,7 g
amelyből telített zsírok: 3,21 g
szénhidrát: 6,4 g
amelyből cukor: 0 g
rost:14,6 g
fehérje: 53,6 g
só: 7,38 g

Szezámmagliszt kiszereléseink:

szezammagliszt_250g_300pxszezammagliszt_200