Gluténmentes Paleo Bejgli

Beküldte: Schenek Ágnes

Elkészítési idő: 60 perc + 1-2 óra pihentetés + 30 perc sütés

Hozzávalók 2 rúdhoz:

Tészta:

  • 125 gramm reszelt, párolt alma (reszelve, párolva ennyi)
  • 50 gramm cukormentes gesztenyemassza (mirelit)
  • 40 gramm Nature Cookta Kókuszliszt
  • 40 gramm Nature Cookta Lenmagliszt
  • 40 gramm Nature Cookta Mandulaliszt
  • 70 gramm Nature Cookta Kókuszzsír
  • 7 gramm Nature Cookta Útifű maghéj
  • 2 egész tanyasi tojás
  • 1 mokkáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna
  • pici Nature Cookta Parajdi só
  • vanília esszencia, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje

szilikonos sütőpapír, + 1 tojás a bejglik lekenéséhez

Elkészítés:

– Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kevergetve megpároljuk, amíg a levét elpárologtatja.
– A gesztenye masszát kiolvasztjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk.
– A kókuszzsírt meglangyosítjuk, majd összekeverjük az almával és a gesztenyével, hozzáadjuk a vanília esszenciát.
– A liszteket, a sót, a szódabikarbónát és az útifű maghéjat összekeverjük és egy nagy lyukú tésztaszűrőn az egész lisztkeveréket átszitáljuk, hogy elkerüljük a csomókat.
– Az egész tojásokat (fehérjét-sárgáját együtt) habbá verjük, a szárazanyagokat hozzákeverjük az almás részhez, és végül hozzákeverjük a tojáshabot.
Egy puha, formálható masszát kapunk, amit pár órára hideg helyre teszünk.

Diós töltelék 1 db-hoz:

  • 140 gramm darált dió
  • 2 evőkanál cukormentes sárgabarack-lekvár (vagy 30 g víz)
  • 40 gramm Nature Cookta Eritritol
  • 0,5 bio citrom és bio narancs reszelt héja
  • pici fahéj, szegfűszeg, kardamom ízlés szerint

Mákos töltelék 1 db-hoz:

  • 120 gramm darált mák
  • 2 evőkanál cukormentes szilvalekvár és
  • 30 gramm Nature Cookta Eritritol
  • 70 gramm víz
  • 0,5 bio citrom és bio narancs reszelt héja
  • pici fahéj, szegfűszeg, kardamom ízlés szerint

A töltelékeket fél órát állni hagyjuk, egy sűrű, de azért még kenhető masszát kell kapnunk.
– A tészta a hűtés során kicsit megkeményedik, a lisztek felszívják a nedvességet, a kókuszolaj megdermed, ez teljesen rendben van.
– Két egyenlő részre osztjuk a tésztát és 1-1 gombócot formálunk belőle. A gombócokat két sütőpapírlap között kb. 0,5 cm vastagságra, téglalap formára nyújtjuk.
– Ha készen vagyunk, lehúzzuk a felső sütőpapírt, majd visszatesszük és a lapokkal együtt átfordítjuk a tésztát. (Az alsó sütőpapír kerül felülre.) Most a másik lapot is óvatosan lehúzzuk. (Erre azért van szükség, hogy a tészta mindkét sütőpapírtól elváljon, és könnyen fel tudjuk tekerni a bejglinket.
– A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon és a rövidebbik oldalakat kicsit felhajtjuk, hogy a végeknél ne folyhasson ki a töltelék.
– Ezt követően a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük.
– Ha elkészültünk egy felvert egész tojással megkenjük és sütésig hideg helyre tesszük.
170-175 Celsius fokon, előmelegített sütőben (alsó-felső sütés légkeverés nélkül) kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük a bejgliket.

Ha elkészültek, és esetleg oldalt kinyílt volna valamelyik, semmi vész, még melegen fordítsuk őket előbb az egyik, majd a másik oldalra, így szépen kisimulnak!
Ha kihűltek, éles, recés késsel szépen szeletelhetők!

Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!