Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók a piskóta tésztájához:
- 90 gramm Nature Cookta Kókuszliszt,
- 50 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 15 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 5-6 gramm gluténmentes sütőpor,
- 250 ml kókusztejszín (érdemes konzerv kókusztejszínt vásárolni),
- egyéni diéta és ízlés szerinti édesítőszer (nagyon minimális szirupot adtam hozzá, talán még 10 ml sem volt),
- 250 gramm gesztenyemassza (pl Maroni, Massa)
- kb. 70 ml víz,
- kb. 50 gramm N&Z Kókuszolaj.
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük és alaposan összekeverjük. A konzerv kókusztejszínt fagyasztóba tesszük egy-két órára, onnan kivéve habverővel és pici folyékony édesítőszerrel (pl. méz vagy szirup) egész jó habos, levegős állagúra felverhető. A gesztenyemasszát kiolvasztás után robotgép segítségével (tálasmixer nagy előny) keverjük krémesre a kókuszolajjal és kevés vízzel, majd apránként adjuk hozzá a felvert kókusztejszínt. Kicsapódhat, vigyázzunk a hőmérséklet különbségre. Adjuk hozzá a liszteket, alaposan keverjük össze. A masszát szilikonos (kb. 26-28 cm-es) tortaformába spatulával kenjük be egyenletesen, majd 170 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 35 percig süssük. Minden sütő kicsit másképp süt, tűpróbával ellenőrizzük, ne maradjon nyers a tészta. Ha kivettük és már langyosabb, akkor rácson hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tasak Bourbon vaníliás pudingpor (gluténmentes),
- 700 ml növényi tej,
- egyéni ízlés és diéta szerinti édesítés (pl. méz, glicin por vagy növényi szirup, por állagú édesítőszer),
- kb. 6-7 gramm Nature Cookta Pektin,
- 60 gramm Nature Cookta Kókuszolaj.
Elkészítés:
A szárazakat alaposan összekeverjük, majd hozzáöntünk kb. 100 ml növényi tejet és hidegen csomómentesítjük. Hozzáadjuk a maradék folyadékot és folyamatos kevergetés közben alacsony lángon sűrűre főzzük. Ezután kihűtjük, hűtés közben is párszor átkeverjük. A puha, olvadt (nem teljesen folyékony és nem is hűtőhideg) kókuszolajat a választott édesítőszerrel robotgép segítségével krémesre keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a körülbelül azonos hőmérsékletű pudingot. Fontos, hogy eközben folyamatosan menjen közben a gép. Ha nem azonos hőmérsékletű a két massza akkor kicsapódhat, erre fordítsunk nagy figyelmet!
Összeállítás:
A piskótát vízszintesen kettévágjuk, majd a tortatöltelék körülbelül háromnegyed részével betöltjük. A tetejére és oldalaira kenjünk a maradék krémet. Gyorsan kell dolgozni nyári melegben vagy fűtött szobában, mert a kókuszolaj könnyen folyóssá válik. De ha úgy látjuk, hogy a krém túlságosan folyékony és nem marad a piskóta között, akkor hűtőszekrénybe téve betöltés előtt dermesszük kívánt állagúra úgy, hogy időnként átkevergetjük. Betöltést követően is azonnal hűtőszekrénybe tesszük a tortát! Pár óra kell, hogy jó állaga legyen.
Világos gesztenyés máz a torta tetejére
Hozzávalók:
- 3 gramm kókusztejpor,
- 20 ml víz, vagy kókusztejpor nélkül készítve 20 ml kókusztej,
- 7 gramm Nature Cookta Gesztenyeliszt,
- 30 gramm Nature Cookta Kókuszolaj vagy Nature Cookta Kakaóvaj, vagy vegyesen keverve,
- ízlés és diéta szerint választott édesítőszer pl. szirup kb. 2-3-4 gramm.
Elkészítés:
A szárazakat csomómentesítjük (a gesztenyeliszt könnyen csomósodik, lehet hogy szitálni kell), összekeverjük, hozzákeverjük a vizet és a kókuszolajat, majd gőz felett feloldjuk. A torta tetejét egyenletesen bevonjuk vele, így egy szilárd világos színű gesztenyés bevonatot képezünk a tortán. Itt is gyorsan kell dolgozni, mert a torta hideg, a bevonat pedig folyékony szobahőmérsékletű, de hideggel érintkezve gyorsan dermed.
Kakaós díszítés a torta tetejére
Hozzávalók:
- kb. 10 gramm Nature Cookta Holland Kakaópor (kakaópor helyett lehet karobpor is),
- kb. 30 gramm Nature Cookta Kókuszolaj vagy Nature Cookta Kakaóvaj, vagy vegyesen keverve,
- ízlés és diéta szerint választott édesítőszer pl. szirup kb. 3-4 gramm.
Elkészítés:
A kakaóport csomómentesítjük, hozzáadjuk az édesítőszert, majd a kókuszolajat/kakaóvajat is és gőz felett feloldjuk. Csíkokat csurgatunk a megdermedt gesztenyés mázra (az oldalaira is csurogjon), majd hústűvel keresztben húzogatással tetszőlegesen dekoráljuk a torta tetejét. Ezután hűtőszekrényben egybedermesztjük.
Fogyasztás előtt jobb ha áll egy teljes napot, így szépen egybeérnek az ízek.
A torta tojásmentes és vegán, ha a hozzáadagolt édesítőszer is növényi. Rendkívül finom, puha szaftos, jó állagú és igazán ünnepi!