Laczkó Zsuzsanna receptje

Hozzávalók a piskóta tésztájához:

Elkészítés:

A szárazanyagokat kimérjük és alaposan összekeverjük. A konzerv kókusztejszínt fagyasztóba tesszük egy-két órára, onnan kivéve habverővel és pici folyékony édesítőszerrel (pl. méz vagy szirup) egész jó habos, levegős állagúra felverhető. A gesztenyemasszát kiolvasztás után robotgép segítségével (tálasmixer nagy előny) keverjük krémesre a kókuszolajjal és kevés vízzel, majd apránként adjuk hozzá a felvert kókusztejszínt. Kicsapódhat, vigyázzunk  a hőmérséklet különbségre. Adjuk hozzá a liszteket, alaposan keverjük össze. A masszát szilikonos (kb. 26-28 cm-es) tortaformába spatulával kenjük be egyenletesen, majd 170 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 35 percig süssük. Minden sütő kicsit másképp süt, tűpróbával ellenőrizzük, ne maradjon nyers a tészta. Ha kivettük és már langyosabb, akkor rácson hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 tasak Bourbon vaníliás pudingpor (gluténmentes),
  • 700 ml növényi tej,
  • egyéni ízlés és diéta szerinti édesítés (pl. méz, glicin por vagy növényi szirup, por állagú édesítőszer),
  • kb. 6-7 gramm Nature Cookta Pektin,
  • 60 gramm Nature Cookta Kókuszolaj.

Elkészítés:

A szárazakat alaposan összekeverjük, majd hozzáöntünk kb. 100 ml növényi tejet és hidegen csomómentesítjük. Hozzáadjuk a maradék folyadékot és folyamatos kevergetés közben alacsony lángon sűrűre főzzük. Ezután kihűtjük, hűtés közben is párszor átkeverjük. A puha, olvadt (nem teljesen folyékony és nem is hűtőhideg) kókuszolajat a választott édesítőszerrel robotgép segítségével krémesre keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a körülbelül azonos hőmérsékletű pudingot. Fontos, hogy eközben folyamatosan menjen közben a gép. Ha nem azonos hőmérsékletű a két massza akkor kicsapódhat, erre fordítsunk nagy figyelmet!

Összeállítás:

A piskótát vízszintesen kettévágjuk, majd a tortatöltelék körülbelül háromnegyed részével betöltjük. A tetejére és oldalaira kenjünk a maradék krémet. Gyorsan kell dolgozni nyári melegben vagy fűtött szobában, mert a kókuszolaj könnyen folyóssá válik. De ha úgy látjuk, hogy a krém túlságosan folyékony és nem marad a piskóta között, akkor hűtőszekrénybe téve betöltés előtt dermesszük kívánt állagúra úgy, hogy időnként átkevergetjük. Betöltést követően is azonnal hűtőszekrénybe tesszük a tortát! Pár óra kell, hogy jó állaga legyen.

Világos gesztenyés máz a torta tetejére

Hozzávalók:

  • 3 gramm kókusztejpor,
  • 20 ml víz, vagy kókusztejpor nélkül készítve 20 ml kókusztej,
  • 7 gramm Nature Cookta Gesztenyeliszt,
  • 30 gramm Nature Cookta Kókuszolaj vagy Nature Cookta Kakaóvaj, vagy vegyesen keverve,
  • ízlés és diéta szerint választott édesítőszer pl. szirup kb. 2-3-4 gramm.

Elkészítés:

A szárazakat csomómentesítjük (a gesztenyeliszt könnyen csomósodik, lehet hogy szitálni kell), összekeverjük, hozzákeverjük a vizet és a kókuszolajat, majd gőz felett feloldjuk. A torta tetejét egyenletesen bevonjuk vele, így egy szilárd világos színű gesztenyés bevonatot képezünk a tortán. Itt is gyorsan kell dolgozni, mert a torta hideg, a bevonat pedig folyékony szobahőmérsékletű, de hideggel érintkezve gyorsan dermed.

Kakaós díszítés a torta tetejére

Hozzávalók:

  • kb. 10 gramm Nature Cookta Holland Kakaópor (kakaópor helyett lehet karobpor is),
  • kb. 30 gramm Nature Cookta Kókuszolaj vagy Nature Cookta Kakaóvaj, vagy vegyesen keverve,
  • ízlés és diéta szerint választott édesítőszer pl. szirup kb. 3-4 gramm.

Elkészítés:

A kakaóport csomómentesítjük, hozzáadjuk az édesítőszert, majd a kókuszolajat/kakaóvajat is és gőz felett feloldjuk. Csíkokat csurgatunk a megdermedt gesztenyés mázra (az oldalaira is csurogjon), majd hústűvel keresztben húzogatással tetszőlegesen dekoráljuk a torta tetejét. Ezután hűtőszekrényben egybedermesztjük.

Fogyasztás előtt jobb ha áll egy teljes napot, így szépen egybeérnek az ízek.

A torta tojásmentes és vegán, ha a hozzáadagolt édesítőszer is növényi. Rendkívül finom, puha szaftos, jó állagú és igazán ünnepi!

Recept
recipe image
Recept neve
Gesztenyetorta
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)