Gesztenyefánk almapürével (tojásmentes, vegán, paleo)

Beküldte: Dalla Judit

Hozzávalók:

A fánkhoz:
  • 2 db kisebb banán (170 g)
  • 180 ml kókusztej (20%-os)
  • 200 ml tisztított víz
  • 4 ek (60 ml) Nature Cookta Kókuszolaj, olvasztva
  • 12 ek (120 g) Nature Cookta Gesztenyeliszt
  • 2 ek (20 g) Nature Cookta Lenmagliszt
  • 2 tk (12 g) chia mag
  • 1 mk vaníliapor vagy -kivonat
  • 2 csipet Nature Cookta Étkezési Parajdi só
  • 1 tk Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna
Az almapüréhez:
  • 3 db közepes alma (ropogós)
  • 350 ml cidre (francia almabor), vagy fehérbor, vagy víz (NEM almalé)
  • 1 ek Nature Cookta Eritritol
  • kevés citromlé
  • 1 mk sütőtök fűszerkeverék / fahéj, stb.
  • 2 tk zselatinpor (vegán: Nature Cookta Konjac liszt)
A csokoládémázhoz:
  • 100 g étcsokoládé (85%-os)
  • 1,5 ek Nature Cookta Mandulaolaj vagy Nature Cookta Mákolaj

Elkészítés:

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. A kókuszzsírt felolvasztom és ecsettel kikenem vele a sütőformát.
2. A banánt karikára vágva magasfalú keverőpohárba teszem. Hozzáadom a kókusztejet, a vizet, a lenmaglisztet, a chia magot és a maradék kókuszolajat, majd pürésítem.
3. Hozzáadom a gesztenyelisztet, majd a vaníliát, sót és a szódabikarbónát is. Egy közepesen sűrűn folyó masszát kell kapnunk.
4. A masszát 2/3 magasságban belekanalazom a formákba és betolom a sütőbe. (Cupcake sütőformát használtam, ami muffinforma mélyedéssel. Ennek hiányában a kész muffinokat kicsit vágjuk ki, hogy meg lehessen tölteni. A maradék tésztát morzsának fel lehet használni.)
5. Ezt a formát 25 percig sütöttem, más formánál eltérő lesz a sütési idő, végezzünk tűpróbát! Ha kész, kiveszem a sütőből, hűlni hagyom, majd rácsra borítom.
6. Elkészítem az almapürét. Az almákat megtisztítom (nem kell hámozni), kisebb darabokra vágom és a cidre-rel és az édesítővel felteszem főni és alacsony hőmérsékleten kb. 15 percig párolom. Bor esetén ezáltal teljesen elveszti az alkoholtartalmát!
7. A zselatint 5 evőkanál hideg vízben elkeverem és állni hagyom, hogy megszívja magát. (Vegán készítésnél ezt kihagyjuk.)
8. Az almához adom a tetszés szerinti fűszert, a vízzel együtt hozzáadom a zselatint (Vegán készítési módnál a konjac lisztet egyszerűen belekeverem a masszába) és pürésítem.
9. A kihűlt fánkok mélyedéseibe annyi almapürét teszek, amennyi belefér és hűlni hagyom.
10. A mázhoz egy kisebb lábasban felolvasztom az eltördelt csokoládét, hozzáöntöm az olajat és ízlés szerint fűszerezem.
11. A kihűlt fánkokat óvatosan fejjel lefelé belemártom a mázba, gyorsan megfordítom és rácson hagyom kihűlni.

12 db fánk │ 50 perc + hűtés