Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók:
- 1 db 150 ml-es natúr Hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurt,
- 1 db közepes kókuszdió, vagy 20 dkg kezeletlen kén-dioxid mentes kókuszreszelék,
- 7-8 dl víz,
- 3-4 dkg Nature Cookta Tápióka keményítő,
- sterilizált csavaros tetejű üveg(ek),
- joghurtkészítő gép, vagy ennek hiányában dunsztolásra alkalmas, párnákkal, paplannal, rongyokkal kibélelt, melegen tartható “inkubátor”.
Elkészítés:
Egy közepes méretű kókuszdiót feltörtem, megtisztítottam, aprítottam, majd felöntöttem 7-8 dl vízzel és lassú tűzön – épp hogy csak mozogjon – fél órán keresztül főztem. Hagytam langyosra kihűlni, majd az egészet jó alaposan nagy teljesítményű turmixgéppel 2-3-szor 1-2 percig összeturmixoltam, leszűrtem.
A leszűrt tejet felforraltam, majd hagytam kicsit visszahűlni. Ezalatt 3-4 dkg tápióka keményítőt kevés vízzel csomómentesre kevertem, és a már nem forró tejhez hozzákevertem. Folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon puding sűrű masszává főztem. Hagytam kb. 40 Celsius fokra visszahűlni és hozzákevertem a natúr hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurtot. Csavaros tetejű kisüvegekbe töltöttem, majd egy egész napra a joghurtkészítő gépemben savanyítottam, közben egy alkalommal tiszta kanállal összekevertem. Egy nap leteltével újra összekevertem, majd hűtőbe pakoltam. Pár óra elteltével készre nyilvánítottam. Nagyon fincsi!
Inkubátor készítés: Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk. Melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet töltsünk beléjük.