Receptműves receptje

Hozzávalók 16 cm átmérőjű formára:

300 ml kókusztej
50 g kókuszvirágcukor
50 g nyers nádcukor
50 g Nature Cookta Mandulaliszt
35 g Nature Cookta Special Tápióka keményítő (tápiókaliszt)
35 g víz
3 teáskanál citromlé (friss facsart)
1/2 citrom héja (kezeletlen, vagy bio)
8 g sütőpor (foszfátmentes)

Elkészítés: 

1. Mérjük ki a kókusztejet egy keverőtálba, adjuk hozzá a kókusz- és a nádcukrot, majd a mandulalisztet, a sütőport és kézi, manuális habverővel keverjük össze alaposan, csomómentesre.
2. Csavarjuk ki az alaposan megmosott citrom levét, adjunk belőle a keverékhez 3 teáskanállal és amennyiben kezeletlen (vagy bio) a citrom, akkor reszeljük a héját is bele – a fehér rész nélkül, mert az keserű-, újra keverjük össze.
3. Kicsit hagyjuk pihenni a masszát, addig béleljük ki a formát. Vágjunk a sütőpapírból akkora kör alakot, amely kényelmesen túllóg a sütőforma peremén, majd gyűrjük össze a papírt, így könnyen ki tudjuk bélelni a kerek formát. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
4. Egy kicsi keverőtálban, vagy pohárban keverjük össze alaposan a tápióka keményítőt a vízzel és adjuk a masszához, keverjük össze.
5. Öntsük a masszát a sütőpapírral kibélelt formába és 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt.
6. Hagyjuk a desszertet a formában, míg kissé lehűl, majd emeljük ki a sütőpapírral együtt, tálalható langyosan, vagy teljesen kihűlve is.

Praktikák:

– csak kezeletlen vagy bio citromot használjuk alapos mosás után, ennek hiányában a héját ne használjuk fel
– csak kókuszcukorral vagy csak nyers nádcukorral is készíthető
– jól illenek hozzá a bogyós, savanykás gyümölcsök, akár a masszába szórva sütés előtt, akár frissen a desszerthez tálalva
– süthetjük zsúrtorta formában, vagy kis méretű lábasban is, fontos, hogy sütőpapírral bélelt legyen

Recept
recipe image
Recept neve
Citromos-mandulás, sült tápiókapuding
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő