Receptműves receptje

Nagyon gyorsan elkészülő, könnyű, egyszerű kevert sütemény, ami kiváló a reggeli kávé vagy tea mellé, de lehet akár uzsonna, valamint étkezés utáni desszert is.

Hozzávalók:

Zsúrtorta, vagy 16 cm átmérőjű edény formára:

1 db alma (150 g körüli)
150 g Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt
50 g Nature Cookta Mandulaliszt
100 g nyers nádcukor
1/2 mokkáskanál Nature Cookta Étkezési Szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
1,5 dl víz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen facsart citromlé

Kenéshez a tetejére: 1 teáskanál (házi) lekvár + 1 teáskanál víz keveréke

Elkészítés:

1. Mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és szeleteljük fel vékony félkarikákra, majd tegyük félre.
2. Egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula), a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg) és keverjük össze a száraz anyagokat.
3. Béleljük ki a sütőformát (zsúrtorta, vagy lehet kis méretű főzőedény hőre érzékeny, műanyag alkatrész nélkül) sütőpapírral, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
4. Adjuk a száraz anyagokhoz a kókuszolajat, a vizet és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók.
5. Tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt formába, terítsük el rajta egyenletesen a felszeletelt almát és 180 fokon süssük készre 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem túl ragacsos-e a tészta, ha igen, akkor további 5 percig süssük.
6. Sütőpapírral együtt emeljük ki a formából és hagyjuk kihűlni, a papírt csak ezután távolítsuk el, majd kenjük le a tetejét a lekváros, vizes mázzal.

Praktikák:

– nyers nádcukor helyett sima vagy kókuszvirágcukorral is finom
– változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető

Recept
recipe image
Recept neve
Almás zsúrtorta
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő