Ma már a reggeliző asztalt sokGluténmentes Instant Zabpehelyan elképzelni sem tudják zabpehely nélkül, pláne ha instant változatáról van szó, amely az ételek készítését még inkább megkönnyíti. A Nature Cookta terméke adalékmentes, a termesztéstől egészen a csomagolásig szigorúan ellenőrzött körülmények között készített, instant élelmiszer.

A 100%-ban gluténmentes, élelmi rostban gazdag, magyar alapanyag nagyon könnyen használható, adagolható. Remek választás akkor is, ha időhiánnyal küzdünk vagy, ha még a kevésbé gyakorlott szakácsok táborát gyarapítjuk.

A zab/zabpehely történelme

A zab története nagyon régre nyúlik vissza, már a bronzkor óta termesztették. Mivel sok nedvességet igényel, ezért inkább Észak-Európában. A görögök és a rómaiak a zabot gyomnak tekintették, csupán takarmányozásra használták. Zabos, zabál, ‘megharapja a zabot’ kifejezéseink is onnan eredeztethetőek, hogy a lovak etetésére szolgált mint takarmánynövény.

Angliai termesztéséről írásos dokumentumok is fennmaradtak, mely a 8. század végére tehetőek. Az angolok mellett a németek is lehetőséget láttak nemesítésében: egymással versenyezve különböző zabfajtákat kísérleteztek ki a lakosság számára.

A skótok életében rendkívül fontos szerepet töltött be, még Meal Monday szünetet is elrendeltek az iskolákban, hogy betakarításában a tanulók is segíteni tudjanak. Gondos készítéséhez különböző szokásokat rendeltek, az óramutató járásával megegyező irányban kavargatták, állva fogyasztották.

A zabpehely kikísérletezése Will Keith Kellogg orvos és testvére nevéhez köthető. Betegeinknek nem csak a füst- és alkoholmentes környezetet szerették volna biztosítani, hanem a tápláló reggelit is nap mint nap. A gabonaszemeket kilapították, majd szárították, hogy így jó állagú alapanyagot kapjanak áztatása után is.

A rostban gazdag élelmiszert kozmetikai csodaszernek tartották az ókori Rómában és Indiában is. 2003-ban bőrvédő- és ápoló anyagként az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) is elismerte.

Az instant zabpehely a konyhában

Édes és sós ételekhez egyaránt alkalmazható a telített zsírban szegény, élelmi rostban gazdag élelmiszer. Olyan instant zabpehely, amely hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmaz, könnyedén adagolható.
Az adalékmentes, kifejezetten sószegény Nature Cookta Instant Zabpelyhet Magyarországon termesztett, gluténmentes zabból készítik. Nagyszerű bögrés kásákhoz, zabkásákhoz, müzliszeletekhez, édes süteményekhez, sós ételekhez egyaránt. Vízzel és növényi tejjel egyaránt elegyíthető, kiváló nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik.
A zabkása akár melegen, akár hidegen, sósan vagy édesen is megállja helyét egy-egy étkezésnek. Instant zabpehely változattal percek alatt élelmi rostban gazdag ételt tehetünk a család asztalára. Különböző gyümölcsök, granolák, olajos magvak, fűszerek hozzáadásával még tovább gazdagíthatjuk készített ételünket. Egy jó zabkása elkészítése egyáltalán nem időigényes, a tökéletes állag is könnyedén elérhető egy jó receptet követve.

Amennyiben éjszakára a hűtőbe tesszük a bekevert zabkását, pudingszerű állagot kapunk. Nincs is más dolgunk mint ízesíteni, feltétekkel megszórni. Chia mag és lenmag hozzáadásával a végeredmény is táplálóbb és krémesebb lesz.

Tartalmaz: gluténmentes instant zabpehely

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1480 kJ/ 352 kcal
Zsír: 6 g
ebből telített zsírsavak: 1,4 g
Szénhidrát: 52,2 g
ebből cukor: 0,4 g
Fehérje: 15,2 g
Rost: 14 g
Só: 0,04 g

Származási hely: Magyarország

Tárolás: száraz, hűvös helyen tárolandó

Kiszerelés: 400 gramm